Podczas gotowania zachowajmy skórkę, gdyż właśnie w niej znajduje się najwięcej witamin. Okazuje się, że nawet bakłażan może pomogóc nam żyć zdrowiej.
To tyle w gwoli informacji, a teraz wracam do przepisu na zapiekankę.
Składniki (6 porcji):
4 średniej wielkości bakłażany (ok 1kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
250g mozzarelli
40g Parmezanu
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule (poszatkowane)
3 ząbki czosnku (zmiażdżone)
800g pomidorów z puszki
1 liść laurowy
cukier, sól i pieprz do smaku
naczynie żaroodporne o wielkości 25 x 20cm
Rozgrzać piekarnik do 180 C.
Pokroić bakłażany wzdłuż, na około 5mm grubości. Rozgrzać patelnię i smażyć na niewielkiej ilości oleju (uwaga bakłażan, bardzo wciaga olej, należy uważać, by nie przedobrzyć). Smażymy około 2 minuty na każdej stronie, aż uzyskają złoty kolor i będą mięciutkie (jeśli jednak dalej będą twarde, można je wsadzić do piekarnika na kolejne 5 min).
Przygotować sos. Rozgrzać oliwę, dodac cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pomidory i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować przez pół godziny, aż do uzyskania gęstego sosu. Doprawić do smaku.
Na dno naszego naczynia żaroodpornego kładziemy najpierw warstwę obsmażonych bakłażanów, następnie przykrywamy to sosem pomidorowym i pokrywamy porwanym serem mozzarella i startym parmezanem. Powtarzamy całą czynność do uzyskania 3 warstw. Piec przez 30-40 minut. Podawać z sałatką, pieczonymi ziemniaczkami czy też pieczywem.
Przepis zaczerpnięty z książki 'River Cottage Veg Every Day', Hugh Fearnley-Whittingstall
Pewnie bardzo pyszne. Jeszcze nie jadłam. Najwyższa pora, żeby spróbować!
OdpowiedzUsuń