Translate

czwartek, 16 kwietnia 2015

Bakłażanowa zapiekanka zwana Melanzane alla Parmigiana

Przedstawiam Wam przepyszną zapiekankę z bakłażanami. Potrawa ta pochodzi z Sycylii i może być znakomitym (wegetariańskim) daniem głównym. Bakłażany doskonałym wyborem na sałatki i dania jednogarnkowe. Parmigiana to bardzo ciekawa propozycja  zwłaszcza dla osób, które  nie mają pomysłu, w jaki sposób wykorzystać tą cenną roślinę w gotowaniu.
  Jako ciekawostkę pragnę dodać, iż ten niepozorny bakłażan jest pełen witamin, minerałów i błonnika, z potencjałem do obniżania poziomu cholesterolu. Dostarcza niezbędnych składników odżywczych, takich jak, żelazo, wapń oraz składników fitosanitarnych, które poprawiają krążenie krwi i odżywiają mózg. Od stuleci bakłażany  wykorzystane są do regulowania  cukrzycy- utrzymuje poziom cukru we krwi pod kontrolą.
Podczas gotowania zachowajmy skórkę, gdyż właśnie w niej znajduje się najwięcej witamin. Okazuje się, że nawet bakłażan może pomogóc  nam żyć zdrowiej.
  
To tyle w gwoli informacji, a teraz  wracam do przepisu na zapiekankę.


Składniki (6 porcji):
4 średniej wielkości bakłażany (ok 1kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
250g mozzarelli
40g Parmezanu
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek 
2 cebule (poszatkowane)
3 ząbki czosnku (zmiażdżone)
800g pomidorów z puszki
1 liść laurowy
cukier, sól i pieprz do smaku
naczynie żaroodporne o wielkości 25 x 20cm

Rozgrzać piekarnik do 180 C.

Pokroić bakłażany wzdłuż, na około 5mm grubości. Rozgrzać patelnię i smażyć na niewielkiej ilości oleju (uwaga bakłażan, bardzo wciaga olej, należy uważać, by nie przedobrzyć). Smażymy około 2 minuty na każdej stronie, aż uzyskają złoty kolor i będą mięciutkie (jeśli jednak dalej będą twarde, można je wsadzić do piekarnika na kolejne 5 min).
Przygotować sos. Rozgrzać oliwę, dodac cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pomidory i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować przez pół godziny, aż do uzyskania gęstego sosu. Doprawić do smaku.
Na dno naszego naczynia żaroodpornego kładziemy najpierw warstwę obsmażonych bakłażanów, następnie przykrywamy to sosem pomidorowym i pokrywamy porwanym serem mozzarella i startym parmezanem. Powtarzamy całą czynność do uzyskania 3 warstw. Piec przez 30-40 minut. Podawać z sałatką, pieczonymi ziemniaczkami czy też pieczywem.

Przepis zaczerpnięty z książki 'River Cottage Veg Every Day', Hugh Fearnley-Whittingstall


1 komentarz:

  1. Pewnie bardzo pyszne. Jeszcze nie jadłam. Najwyższa pora, żeby spróbować!

    OdpowiedzUsuń