Ciasto marewkowe to wyjątkowe ciasto. Utrzymuje świeżość przez kilka dni, choć z reguły szybko znika ze stołu. Jeśli macie ochotę na coś orginalnego na nadchodzące Święta proponuje niezawodne ciasto marchewkowe.
Z poniższego przepisu upieczecie ciasto w typowej keksówce, wiec jeśli chcecie bardziej okazalszy format proponowałabym podwoić ilość składników.
Składniki:
170ml oleju
225g cukru
2 jajka
225g mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
170g startej marchewki
Na lukier:
55g masła (w temperaturze pokojowej)
110g serka philadelphia
225 g cukru pudru
100g płatków migdałowych (lekko podprażyć na patelni, ale uwaga lubią się szybko przypalać) lub drobno starta skórka z 1/2 pomaranczy
Połączyć olej z cukrem, dodać jajka i ubijać do uzyskania gładkiej masy. Wsypać mąkę z sodą, cynamonem i sólą, wymieszać. Dodać startą marchewkę i ekstrakt waniliowy.
Piec w temperaturze 170 C przez ok 50min (sprawdzić wykałaczką czy środek jest upieczony). Wystudzić.
W międzyczasie przygotować lukier- ubić masło z serkiem i cukrem pudrem. Jeśli używacie pomarańczy dodać startą skórkę do masy lukrowej bądź posypać płatkami migdałowymi.
Przepis pochodzi z 'Leiths Cookery Bible Book' Prue Leith, Caroline Waldegrave
W mojej pracy z posrod 20 innych wygralo pierwsze miejsce na najlepsze ciasto ;-)
OdpowiedzUsuńJadłam to smaczne marchewkowe ciasto. " Niebo w gębie". Polewa jest ukoronowaniem kunsztu kulinarnego autorki. Miodzio...
OdpowiedzUsuń