Translate

piątek, 2 stycznia 2015

Sernik wiedeński


Sernik wiedeński 


Przedstawiam Wam sernik, który zawsze gości na moim stole przy większych okazjach takich, jak święta. Puszysty i wilgotny, po prostu niezawdodny. 
Poniższy przepis otrzymałam wiele lat temu od mojej cioci i chciałabym podzielić się z Wami tym pysznym rodzinnym sekretem.


Składniki:
8 jaj - oddzielić żółtka od białka
4 ziemniaki ugotowane (zduszone lub przemielone razem z serem)
1 kg sera półtłustego
1 1/2 szklanki cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka cukieru waniliowego
1 łyżeczka olejeku waniliowego lub ekstarktu waniliowego
skórka pomarańczowa i rodzynki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Zacząć od ucierania masła w makutrze( lub mikserem ) i dodawać po trochę cukier, cukier waniliowy, olejek, żółtka, a następnie dodać przemielony ser razem z ziemniakami. Wszystko utrzeć na jednolitą masę. Dodać sparzone rodzynki(obtoczone w mące) i skórki pomarańczowe.
W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę i wymieszać z mąką i proszekiem do pieczenia. Następnie delikatnie połaczyć masę serową z białkiem.







Wysmarować blachę masłem (można posypać kaszką manną lub bułką tartą) i wylać masę sernikową. Piec ok. 50-60 min, w temp. 180 st. Trzeba pamiętać by sprawdzać czy się nie przypala.

1 komentarz: