Święta
już za rogiem, więc czas pomyśleć o dekoracjach i smakołykach. Dziś proponuje pierniczki.
25-30sztuk w zależności od wielkości
Składniki:
- 100g masła
- 120g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki miodu
- 290g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 białko
- 250g cukru pudru
Piekarnik
nagrzać do temperatury 1800 C
Ubić
masło z cukrem, aż do uzyskania białej, kremowej konsystencji, następnie dodać
po jajku i dalej ubijać. Wrzucić
reszte składników. Jeśli masa będzie zbyt klejąca dodać ciut mąki. Uformować w
płaski dysk, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na ok godzinę.
Podzielić
nasz dysk na 4 częsci i rozwałkować. Używając dowolnych foremek wyciać
pierniczki. Pamiętajcie o dziurce przed pieczeniem, jeśli
chcecie pierniczki powiesić na choince. Piec przez 10-12min, do uzyskania złotego koloru. Ostudzić.
Przygotować
lukier: ubić białko na sztywną masę i dodać cukier puder. Wymieszać i
udekorować nasze pierniczki. Możemy je powiesić na choince lub nawet podarować komuś w prezencie, nie wspominając już o schrupaniu kilku na raz, jak własnie uczyniłam.
a pierniki to wręcz rewelacja:)
OdpowiedzUsuń