Translate

piątek, 12 grudnia 2014

Świąteczne pierniczki


Święta już za rogiem, więc czas pomyśleć o dekoracjach i smakołykach. Dziś proponuje pierniczki.

Świąteczne pierniczki

25-30sztuk w zależności od wielkości
Składniki:

  • 100g masła
  • 120g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki miodu
  • 290g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
lukier:
  • 1 białko
  • 250g cukru pudru



Piekarnik nagrzać do temperatury 1800 C

Ubić masło z cukrem, aż do uzyskania białej, kremowej konsystencji, następnie dodać  po jajku i dalej ubijać. Wrzucić reszte składników. Jeśli masa będzie zbyt klejąca dodać ciut mąki. Uformować w płaski dysk, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na ok godzinę.

Podzielić nasz dysk na 4 częsci i rozwałkować. Używając dowolnych foremek wyciać pierniczki. Pamiętajcie o dziurce przed pieczeniem, jeśli chcecie pierniczki powiesić na choince. Piec przez 10-12min, do uzyskania złotego koloru. Ostudzić.



Przygotować lukier: ubić białko na sztywną masę i dodać cukier puder. Wymieszać i udekorować nasze pierniczki. Możemy je powiesić na choince lub nawet podarować komuś w prezencie, nie wspominając już o schrupaniu kilku na raz, jak własnie uczyniłam.

1 komentarz: