Translate

środa, 3 grudnia 2014

Zupa krem z papryki, pomidorów i chorizo


Gdy za oknem plucha to nie ma, jak w domu rozgrzewająca zupa...
A zwłaszcza taka, która o tej porze roku dostarczy nam sporej porcji witamin. 
Jak się okazuje czerwona papryka to niezła bomba witaminowa, zawiera bowiem aż 300 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C, oprócz tego jest doskonałym źródłem witaminy A (która wspiera zdrowy wzrok), B6(zmniejsza wzdęcia, zapobiega nadciśnieniu) i magnezu (który zmniejsza objawy napięcia przedmiesiączkowego), nie wspominając o likopenie, który zapobiega wielu nowotworom, w tym raka prostaty i płuc. A i jeszcze jedno - najnowsze badania wykazały, iż  czerwona papryka może aktywować termogenezę i zwiększyć tempo przemiany materii!

Po takiej dawce informacji, nie muszę chyba nikogo zachęcać do jedzenia czerwonej papryki.



Ekspresowa zupa krem z papryki, pomidorów, fasolki i chorizo   


Składniki:

  • 3-4 czerwone papryki
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 czerwone cebule (przekrojone na pół)
  • 400 świeżych pomidorków lub 400g pomidorów z puszki lub 500g passaty 
  • 400ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku (nie obierać ze skórki)
  • 200g kiełbaski chorizo
  • 400g fasoliki cannellini z puszki (przepłukać i odcedzić)
  • sól, pieprz do smaku



Rozgrzać piekarnik do 1900  C

Na blachę do pieczenia wyłożyć paprykę, pomidory (jeżeli używamy świeże), cebulę i czosnek. Wszystko delikatnie skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec, aż do momentu, kiedy skórka z papryki się lekko przypiecze, czyli około 20-30 min. Ostudzić i ściagnąć skórkę z papryki i czosnku, wyciągnąć nasionka.

Wszystko razem wrzucić  do blendera (plus woda) i zmiksować. 

W międzyczasie pokroić i podsmażyć kiełbaskę. Dodać do naszej zupki wraz z fasolką. Wszystko razem raz jeszcze podgrzać, doprawić do smaku. Serwować z chrupiącym, świeżym pieczywem.  

1 komentarz: