Translate

środa, 26 listopada 2014

Sernik dyniowy


Dynia to królowa jesieni, warzywo sezonowe, które jest niezwykle zdrowe i ma dość szerokie zastosowanie od zup, pierożków po ciasta włącznie. Jest ona źródłem witaminy C, potasu oraz beta-karoten pomocnego w walce ze zmarszczkami i co najważniejsze z rakiem! Warto więc uwzglednić dynię w naszym menu. Mnie naszła ochota na serniczek, który jest niezwykle aksamitny i rozpływa się w buzi.
 

Aksamitny Sernik Dyniowy



Składniki:


Na ciasteczkowy spód potrzebujemy:



350g rozdrobnionych ciasteczek imbirowych lub herbatników pszennych (najlepsze McVitie’s)

100g rozdrobnionych orzechów włoskich

110g rozpuszczonego masełka



Na sernikową masę potrzebujemy:


400g twarogu na sernik

250g serku mascarpone (wg uznania, można dodać więcej twarożku)

200g drobnego cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 jajka

300g puree z dyni (może być z puszki)

1 płaska łyżeczka cynamonu

szczypta gałki muszkatałowej





Temperatura piekarnika 1750  C






Aby przygotować  spód na sernik należy wymieszać ciasteczka, orzechy i roztopione masełko, a następnie wyłożyć nimi blaszkę. Mocno ucisnąć spód i brzegi. Piec przez 10 min i wystudzić.


Twaróg z cukrem, wanilią miksujemy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy jajka, jedno po drugim i dalej miksujemy.

Zmniejszyć temperature piekarnika do 1700  C




Następnie należy podzielić masę na dwie części, (jedną większą i drugą mniejszą) do tej większej części dodać puree z dyni i przyprawy, a do drugiej dodać serek mascarpone.  
Tak przygotowane masy wyłożyć warstwami na wcześniej upieczony kruchutki spód.


Piec przez godzinę, wystudzić. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz