Translate

poniedziałek, 3 listopada 2014

Chlebek


Chlebek

Nie ma jak to świeżutki i pachnący chlebek prosto z pieca …


Zawsze wydawało mi się, że pieczenie chleba, to czasochłonny i trudny proces, a jednak wcale tak nie jest.


Poniżej przedstawiam Wam moją wersję chlebka - wychwalany przez wszystkich, którzy go próbowali, a niezwykle prosty i szybki w wykonaniu.

Obiecałam  opublikować przepis i dotrzymuje słowa.






Prosty i szybki chlebek



Składniki:



50g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

400g mąki pszennej do wypieku chlebka

200g pełnoziarnistej mąki żytniej do wypieku chlebka

500ml wody

1 łyżeczka soli

1 łyżka otrębów

ziarenka (ja z reguły używam mix nasionek słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu)



2 łyżki oleju (wg uznania- oliwa z oliwek, olej rzepakowy) do natłuszczenia foremki



 Nagrzać piekarnik do 2000 C



 

Wsypać cukier do drożdzy i wymieszać razem, pozostawić do rozpuszczenia. Dodać reszte składników, tj. mąkę, sól, ziarenka, otręby i wymieszać.  Dodać wodę i jeszcze raz wymieszać do uzyskania jednolitej i klęjącej masy. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. 


Natłuścić foremkę na chlebek, zamieszać nasze ciasto raz jeszcze  przed włożeniem do foremki. Piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyciągnąć chlebek z foremki do wystudzenia.I voila gotowe!


 Smacznego!

2 komentarze:

  1. Miałam przyjemność skosztować go u Autorki bloga. Potwierdzam, że przepyszny i prosty w wykonaniu! Czekam niecierpliwie na następne wpisy.

    OdpowiedzUsuń