Chlebek
Nie ma jak to świeżutki i pachnący chlebek prosto z pieca …
Nie ma jak to świeżutki i pachnący chlebek prosto z pieca …
Zawsze wydawało mi się, że pieczenie chleba, to czasochłonny i trudny proces, a jednak wcale tak nie jest.
Poniżej przedstawiam Wam moją wersję chlebka -
wychwalany przez wszystkich, którzy go próbowali, a niezwykle prosty i szybki w
wykonaniu.
Obiecałam opublikować przepis i dotrzymuje słowa.
Prosty i szybki chlebek
Składniki:
50g
świeżych drożdży
1
łyżka cukru
400g
mąki pszennej do wypieku chlebka
200g pełnoziarnistej
mąki żytniej do wypieku chlebka
500ml
wody
1
łyżeczka soli
1 łyżka
otrębów
ziarenka
(ja z reguły używam mix nasionek słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu)
2 łyżki
oleju (wg uznania- oliwa z oliwek, olej rzepakowy) do natłuszczenia
foremki
Nagrzać
piekarnik do 2000 C
Wsypać
cukier do drożdzy i wymieszać razem, pozostawić do rozpuszczenia. Dodać
reszte składników, tj. mąkę, sól, ziarenka, otręby i wymieszać. Dodać wodę i jeszcze raz wymieszać do
uzyskania jednolitej i klęjącej masy. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30
min do wyrośnięcia.
Natłuścić
foremkę na chlebek, zamieszać nasze ciasto raz jeszcze przed włożeniem do
foremki. Piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyciągnąć chlebek z foremki do
wystudzenia.I voila gotowe!
Smacznego!
Miałam przyjemność skosztować go u Autorki bloga. Potwierdzam, że przepyszny i prosty w wykonaniu! Czekam niecierpliwie na następne wpisy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam go:)))
OdpowiedzUsuń