Translate

piątek, 31 października 2014

Witam...




Witam na moim kulinarym blogu i zapraszam do śledzenia mojej wirtualnej przygody...



Uwielbiam gotować, a moją największą nagrodą jest radość na twarzy moich bliskich i przyjaciół po skosztowaniu mojego jedzenia!



Zachęcona namowami najbliższych doszłam do wniosku, iż nadszedł najwyższy czas by podzielić się  moimi  kulinarnymi doświadczeniami z szerszym gronem zwolenników pysznego jedzonka.

Na otwarcie mojego blogu wybrałam coś wyjątkowego ... przepyszna, leciutka i delikatna beza zwana 'Pavlova'...







 Przepis na Torcik bezowy 'Pavlova' (8 porcji)

4 białka
230g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki octu (ja używam jabłkowego lub soku z cytryny)
1.5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
300ml śmietany kremówki lub 200ml śmietany kremówki i 250g serka mascarpone, a jeśli ktoś woli wersję light proponuję jogurt grecki

dowolne owoce do dekoracji (oczywiście najlepsze owoce sezonowe)




Nagrzać piekarnik do 150o C.


 


Zaczynamy od ubicia białek na sztywną pianę, następnie dodajemy ekstrakt z wanilii, ocet (lub sok z cytryny), mąkę oraz cukier, ale stopniowo- łyżeczkę po łyżecce. 

Ubijamy do momentu, aż uzyskamy sztywną połyskującą masę. 

Wyłożyć blache pergaminem, uformować z masy gniazdko- najlepiej dużą łyżką. Pamiętajmy,że beza podwoi swoją wielkość podczas pieczenia, wiec zostawmy wystarczająco miejsca na blaszce.

Piec przez godzinę, zmniejszyć temperaturę do 120o C i piec kolejną godzinę. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia.

Ubić śmietanę, udekorować owocami i gotowe do jedzenia. Deser najlepiej smakuje świeżutki. Zapewniam, że zniknie on w oka mgnieniu. Smacznego!  






4 komentarze: