Translate

piątek, 12 czerwca 2015

Lody kawowe

Za oknem ciepło, coraz cieplej - czas  na lody! A najlepsze są te, własnej roboty. Poniższy przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson 'Nigellissima', która jest królową ekpresowych przepisów. 
Do ich wykonania nie potrzebujemy ani maszyny do lodów, ani żadnych skomplikowanych technik kulinarnych. Wystarczy odmierzyć składniki, wymieszać i odczekać 6 godzin.

Składniki:

300ml śmietanki kremówki- double cream (48%)
175g mleczka skondesowanego słodzonego (osobiście proponowałabym ciut mniej, tak około 140g, by nie były za słodkie)
30ml (2 łyżki) ekspresowej kawy rozpuszczalnej w proszku
30ml (2 łyżki) likieru kawowego (np. Baileys)

 Wszystkie składniki wymieszać i ubić do uzyskania aksamitnej masy. Zamrozić na co najmniej sześć godzin. Z tego przepisu uzyskamy 10-12 kulek lodowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz